herstelwerk voetpad
, ,

De strijd tegen wortelopdruk

Direct onder verharding zijn de omstandigheden voor wortels ideaal, waardoor bomen en struiken hun houten tentakels graag uitstrekken onder bijvoorbeeld asfalt, elementverhardingen of zelfs betonpaden.

Verharding en wortels gaan uitstekend samen

Kleine wortels worden groot, en naarmate ze dikker worden, drukken ze de verharding omhoog. Resultaat zijn de bekende hobbels in de weg en de opgedrukte tegels.

wortelopdrukHet is een terugkerende ergernis van iedereen die gebruik maakt van de weg of stoep én een grote kostenpost voor de gemeente. Vaak is er sprake van dweilen met de kraan open: er wordt nieuw asfalt gestort en een tijdje ligt alles er netjes bij. Maar wortels stoppen niet met groeien. Ze kiezen de weg van de minste weerstand, en al snel ontstaan opnieuw oneffenheden in het eens zo strakke oppervlak. Bovendien heeft repeterend herstelwerk invloed op de conditie en stabiliteit van de bomen.

 

Verbinding

De oplossing tegen wortelopdruk ligt in een nauwe samenwerking tussen de groenbeheerders en civiele specialisten. Het biedt een mooie uitdaging de connectie te zoeken met deze groep en beide vakgebieden goed op elkaar af te stemmen. Samen werken we aan een structurele oplossing voor wortelopdruk en zoeken we naar maatregelen voor het behoud van de bestaande bomen, mits de conditie dit toelaat.

 

Integrale aanpak

Zo zijn we recent een project gestart voor de gemeente Houten. De gemeente wordt op veel plaatsen geconfronteerd met wortelopdruk, dat met de jaren toeneemt naarmate de bomen groter worden. Steeds verhelpen leidt tot oplopende hogere kosten, niets doen resulteert in potentieel gevaarlijke situaties.

wortelopdrukSamen met de gemeente en civiele specialisten hebben we een integrale aanpak opgesteld om kosten tot een minimum te beperken. Het is een aanpak die per situatie bekijkt wat de beste oplossing is, waarbij je kan denken aan het weghalen van de verharding, het plaatsen van wortelwerende schermen of, in het uiterste geval, het verwijderen van de boom.

Ook zat van terugkerende wortelopdruk of op zoek naar preventieve maatregelen? Wij denken graag met je mee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *