ETT-examens: European Tree Technician word je niet zomaar
Bij Alles over Groenbeheer vinden we het delen en doorgeven van kennis ontzettend belangrijk. Dat brengen we dan ook graag in de praktijk, bijvoorbeeld door een bijdrage te leveren aan de zogenoemde ETT-examens.
Zenuwachtig beginnen de 19 gespannen kandidaten aan hun examen. Vier dagen lang staan hun dagen in het teken van het ETT-examen (European Tree Technican): een mix van een schriftelijke toets, onderzoek op locatie en een mondelinge toelichting. Nee, een goede European Tree Technician – ook wel ‘ETT’er’ genoemd – word je niet zomaar.
Van wensen van de eigenaar tot veiligheid voor iedereen
Dus buigen de deelnemers zich onder meer over de vraag hoe je verjonging van een laan het beste kunt aanpakken, rekening houdend met zowel de wensen van de eigenaar, als van de omwonenden. En wat te denken van de flora en fauna in het gebied, de veiligheid voor een ieder en de conditie van de oude bomen in de laan? Een ingewikkeld vraagstuk waarin alle aspecten waar een ETT’-er mee te maken kan krijgen voorbij komen.
Alles over Groenbeheer voor de klas
Alles over Groenbeheer speelt op verschillende manieren een rol binnen dit European Tree Technician-traject. Zo coördineren wij bepaalde opleidingen in Nederland en regelen wij de docenten. Regelmatig staan onze adviseurs ook zelf voor de klas. Daarnaast denken wij graag mee over het examen zelf. Want zijn de vragen in het schriftelijk examen wel duidelijk? Passen ze bij wat een boomtechnisch adviseur moet weten? En klopt de normering? Onze directeur Herman Wevers maakt daarom deel uit van de vaststellingscommissies van IPC Groene Ruimte in Schaarsbergen en van PC Bomen in Apeldoorn.
Adviesgesprekken
Maar naast het hebben van een flinke dosis kennis, moet een ETT’er ook mensen kunnen adviseren en dus in staat zijn een duidelijk gesprek te voeren. Daarom zijn er de mondelinge examens, onder leiding van examinatoren uit de praktijk. Ceciel van Iperen – adviseur bij Alles over Groenbeheer – is één van hen: “We vinden het heel belangrijk om onze kennis mee te kunnen geven aan de studenten. Dat je dan ook nog examinator mag zijn, is helemaal leuk. Het is ook een lastige taak, want je moet kritisch kijken of iemand een goede ETT’er is. Daarom moet je kandidaten soms ook slecht nieuws brengen. Tegelijkertijd zorg je er samen met je mede-examinatoren en alle andere betrokkenen voor dat opdrachtgevers verzekerd zijn van een ETT’er met de juiste kwaliteiten.”
Ook ETT’er worden?
Nieuwsgierig geworden? Of twijfel je, en wil je eens overleggen of ETT’er worden iets voor jou is? Ook dit jaar start op verschillende locaties in Nederland de vakopleiding tot boomtechnisch adviseur, de opstap tot het examen ETT. Deze vakopleiding wordt onder meer aangeboden in Eelde en Eindhoven. Bel of mail voor meer informatie.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!