bomenbeleidsplan Weert
, ,

Nieuwe NEderlandse Norm in Groenbeheer

Goed nieuws. In de wereld van Groenbeheer hebben we een primeur. Want een probleem voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers is straks verleden tijd. Over deze mijlpaal in ons vakgebied werd vorige maand in de Fraelemaborg in het Groningse Slochteren een workshop gegeven. Daarover straks meer. Maar wat heeft dit nu met een Roemeense tandarts te maken?

Naar de tandarts

Stel, u gaat naar het buitenland. Niet naar Engeland, Duitsland, of een ander land waarvan u de taal wel redelijk beheerst. Nee naar, laten we zeggen, Roemenië. Elkaar daar verstaan is toch echt wel andere koek. Op de dag van vertrek begint uw snijtand in de bovenkaak te zeuren. U slikt een paracetamolletje en stapt vol goede moed in het vliegtuig. Maar eenmaal in Roemenië, na een dag of twee, besluit u er toch maar even naar te laten kijken. Het is ten slotte een gezichtsbepalende tand en u neemt liever het zekere voor het onzekere. U bezoekt de plaatselijke tandarts. U spreekt elkaars taal niet, maar dat is geen echte belemmering. U wijst naar uw tand en u maakt met een pijnlijke grimas duidelijk dat u er graag even de conditie van wilt laten opnemen. De tandarts begrijpt u en u ervaart zelfs een klik. Hij wijst u de stoel en u neemt plaats. Gerustgesteld sluit u uw ogen en opent u uw mond. Auw! Voor u het weet hoort u met een tinkelend geluid uw snijtand op een bordje vallen en zit u met de mond vol watten. Met een hartelijke klop op uw schouder bevestigt de tandarts nog uw vriendschap en staat u weer buiten.

Elkaar niet verstaan leidt tot misverstanden

Een heldere taal die we allemaal spreken en verstaan, wat is dat toch een uitkomst! Als die beschikbaar is, waarom zou je ‘m dan niet gebruiken? Wanneer je elkaars taal niet spreekt leidt dat immers tot soms pijnlijke misverstanden. En precies dit probleem speelt in de wereld van groenbeheer.

Lastig beslissen

Bij herinrichting of uitbreidingsplannen is besluitvorming vaak ontzettend lastig. Dat komt omdat er geen uniforme norm is voor de conditiebepaling voor bomen. De mensen die moeten beslissen maar geen expert zijn op het gebied van bomen hebben hier in de praktijk last van. Het levert vaak moeilijke discussies op, zoals recent in het centrum van Made. Hier zijn drie rapporten opgemaakt met in ieder rapport per boom een andere conditiebepaling. Dat kan anders.

Groenbeheer in werkgroep

Op initiatief van de overheid is er nu een nieuwe uniforme norm opgesteld voor conditiebepaling van groen en openbare ruimte. Onze directeur Herman Wevers zat in de landelijke werkgroep die hieraan heeft gewerkt. Hij kent dus als geen ander deze nieuwe norm: de NEN 2767.

Het probleem van spraakverwarring is straks met de NEN 2767 opgelost. Er zijn zes duidelijke conditie klassen. Iedereen spreekt dezelfde taal. Als we dan zeggen dat de conditie van een boom of andere groenvoorziening ‘uitstekend’ is, dan is daar geen discussie meer over. Deze norm maakt integrale afstemming in beleids- en beheersplannen mogelijk. En biedt beslissers een gegronde basis voor besluitvorming.

De nieuwe standaard

We rekenen erop dat de norm een nieuwe, erkende standaard wordt voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Opdrachtgevers kunnen dan een conditiebepaling eisen bij het geven van een opdracht. En opdrachtnemers zouden de conditie moeten opnemen volgens deze norm. Niet verplicht, maar waarom zou je een heldere taal die we allemaal spreken en verstaan niet gebruiken? Wij van Alles over Groenbeheer verwachten dan ook dat de norm vrij snel de standaard is. Zo zal de norm waarschijnlijk ook een vaste plaats krijgen in het lespakket van boomverzorgend Nederland. Groen en de overige disciplines in de openbare ruimte kunnen elkaar nu ook verstaan. Die andere disciplines gebruiken immers al jaren de NEN 2767 conditiemeting.

Neem contact op voor een conditieopname volgens NEN 2767

Alles Over Groenbeheer heeft de norm inmiddels uitgebreid in de praktijk getest. Onder meer in de gemeente Amsterdam. We hebben dus de praktijkervaring met de norm in huis. 

Tot slot, nog even terug naar de Fraelemaborg in Slochteren. Hier werd vorige maand de landelijke kennisdag georganiseerd door Praktijkcentrum Bomen voor Tree Workers en Tree Technicians. Tijdens deze dag hebben ruim 90 vakmensen de workshop van Herman Wevers gevolgd. Zij waren unaniem blij met de standaardisatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *