Boomheggenvlechten Alles over Groenbeheer
,

Zilveren Sikkel voor Alles Over Groenbeheer

Zondag 8 maart hebben we meegedaan aan het NK Maasheggenvlechten in Oeffelt. Daar hebben we de Zilveren Sikkel gewonnen. Dat is niet zomaar een prijs. Het is de eerste prijs en ook de meest prestigieuze. Waarom? Dat lees je hieronder.

Het was misschien wel het laatste evenement dat nog doorging voordat het coronavirus Nederland in z’n greep kreeg. Toch wierp het virus zijn schaduw al vooruit: normaal komen er zo’n tienduizend belangstellenden op het evenement af. Nu bleef de teller steken op drieduizend bezoekers. 

Al voor de Romeinse tijd

Oeffelt ligt op de grens van Brabant en Limburg, tegen de Maas. De Maasheggen staan in de uiterwaarden van de rivier. Voor wie er nog nooit geweest is: dit eeuwenoude cultuurlandschap is een prachtig gebied. De heggen in de uiterwaarden vormen de afscheiding tussen de verschillende percelen. Je kunt je voorstellen dat die heggen heel stevig moeten zijn, omdat ze bestand moeten zijn tegen de kracht van het stromende water van de Maas. Dat stelt dus de nodige eisen aan het ambacht, want een ambacht is maasheggenvlechten zeker. Daarover later meer. Het verhaal gaat dat het gebruik al stamt van voor de Romeinse tijd. Voor de Romeinen was er door de heggen al geen doorkomen aan, en dat waren toch echt geen mietjes. 

Met de stroom mee

Omdat er veel kracht op de heg komt te staan vlecht je met de stroming mee. Het Nederlandse gebied de Maasheggen geniet de speciale erkenning van Unesco.  Maasheggenvlechten leeft erg in Duitsland en Nederland. Het is spectaculair en specialistisch werk: het gaat om het vlechten van meidoorns van behoorlijke lengte en dikte.

Bont gezelschap deelnemers

Aan het NK deden 42 teams mee. Gemeenten, Staatsbosbeheer, het Brabants Landschap, het IVN, families en verenigingen. Met zo’n deelnemersveld kunnen we extra trots zijn op onze eerste prijs.

Hoe gaat dat maasheggenvlechten in zijn werk?

Een heg vlechten is al geen sinecure. Maar dat die gevlochten heg dan een jaar later ook goed uitloopt is helemaal een opgave. Een belangrijk doel van het vlechten, want pas dan doet die heg immers goed zijn werk. Dat bereiken vraagt om vakmanschap en om kennis. En precies daarom is voor ons de Zilveren Sikkel de meest prestigieuze prijs van het nationale kampioenschap. 

Zilveren Sikkel, Gouden Hiep

Met onze drie European Tree Technicians hebben we bij Alles over Groenbeheer natuurlijk wel een eer hoog te houden. Een reden om extra blij te zijn met de Zilveren Sikkel, die nu in ons kantoor staat te glimmen. Maar er is op het NK nog een prijs te verdienen: de Gouden Hiep. Deze prijs komt het team toe dat het beste weet te vlechten – dus los van de vraag of en hoe zo’n heg een jaar later uitloopt. De afgelopen vijf jaar eindigde ons team ook bij die prijs in de top vijf. 

Eldorado voor vogels

Het evenement vindt altijd plaats in het vroege voorjaar. Dat is niet alleen het moment waarop de uitloop het best te beoordelen is. Het is ook net voordat het broedseizoen start. Want dan mag je niet meer in het gebied komen. De maasheggen zijn namelijk enorm vogelrijk, ook vanwege de heggen. Vorig jaar telde onze directeur Herman Wevers er nog 52 vogelsoorten, waaronder de Lepelaar. Voor dit gebied heel bijzonder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *