NK Maasheggenvlechten

Alles over Groenbeheer doet mee aan NK Maasheggenvlechten
Zondag 10 maart is het zover: dan doen we weer met een team van Alles over Groenbeheer mee aan het NK Maasheggenvlechten in Oeffelt. We zijn al jaren fervent deelnemer en onze techniek wordt steeds beter: de laatste jaren vielen we zelfs in de prijzen.

Heggenvlechten is eeuwenoud, al in de Middeleeuwen werd dit beroep uitgeoefend. Je kapt een meidoornstruik deels in, legt deze om en vlecht vervolgens de stammen in elkaar. Zo ontstaat een stevig hekwerk en daardoor een ondoordringbare afscheiding. In de Middeleeuwen, toen er nog geen prikkeldraad was, werden deze afscheidingen gebruikt om bijvoorbeeld vee binnen te houden. En nog een mooie bijkomstigheid: wilde dieren en indringers konden er niet in.

Kilometers haag
De maasheggen zijn een begrip in Zuid-Nederland, want het Maasheggengebied, waar de wedstrijd plaatsvindt, is UNESCO Werelderfgoed. Dankzij het NK Maasheggenvlechten blijven de meidoornhagen mooi. Dat vlechten is hard werken geblazen: in 4 uur tijd moeten we met ons team een haag van minimaal 10 meter vlechten. Als de kampioenschappen afgelopen zijn, hebben alle deelnemers weer een deel gevlochten van de vele kilometers haag in het Maasheggengebied.

Kom ook kijken!
Ook dit jaar gaan we strijdlustig aan de slag: iedereen is welkom om te komen kijken op zondag 10 maart tussen 11.00 en 16.00 uur in Oeffelt. De locatie is een deel van het gebied vlak ten zuiden van de provincialeweg tussen Oeffelt en Gennep vlak voor de Maasbrug (oude spoordijk).

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *