, , ,

Natte voeten, droge wortels

Herfst is de traditionele tijd van een nat pak op de fiets naar kantoor, grote plassen op de stoep en overstromende dakgoten. Water genoeg, zou je dus zeggen. Maar onze natte voeten ten spijt, het grondwaterpeil heeft behoorlijk te lijden gehad van de droge zomers. En de volgende zomer komt er ook weer aan.

 

Droogteschade

Droogteschade is de laatste jaren een steeds groter wordend probleem. Als groenbeheerders zitten we met onze neus boven op de gevolgen van een (te) laag grondwaterpeil, en zien voor de toekomst weinig verbetering.

Impact op het groen

droogteDroogte heeft grote impact op het (openbaar) groen. Bomen en struiken gaan door het gebrek aan water in conditie achteruit of sterven, waardoor ongewenste situaties ontstaan. Bovendien geeft het geheel vaak geen representatieve aanblik. Herplant betekent een grote kostenpost, extra beregening drukt ook op het budget en is bovendien niet altijd een optie, zeker niet bij een sproeiverbod. Een gerichte aanpak is de beste oplossing Maar daarvoor moet je weten wat de stand van zaken is.

Quickscan geeft inzicht

Die stand van zaken geven we in de vorm van het resultaat van een quickscan. Hiermee is goed in te schatten wat de ernst van de droogteschade in uw beheergebied is en wordt een analyse gemaakt van de mogelijke oorzaken. Weinig neerslag over een langere periode alléén is namelijk vaak niet de boosdoener. Meestal worden gevolgen vergroot in combinatie met andere factoren, zoals de bodemsamenstelling, de bewerking van de ondergrond of het natuurlijke grondwaterpeil. De quickscan geeft een analyse van de mogelijke oorzaken en, niet onbelangrijk: wat je er aan kan doen.

Rood – Oranje – Groen

Om inzichtelijk te maken waar de risico’s liggen wordt een ‘verkeerslichtenkaart’ gemaakt. Waar liggen de grote problemen (rood), waar zitten toekomstige risico’s (oranje) en waar is weinig aan de hand (groen)? Aan de hand daarvan kunnen we een gerichte aanpak opstellen die zo min mogelijk op het budget drukt en zo veel mogelijk voor het groen doet.

Belangstelling voor een quickscan?

Ceciel van Iperen helpt je graag verder: 0612921290.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *