NEN-inspectie Zwolle Alles over Groenbeheer
, ,

Dankzij NEN-inspectie inzicht in vervangingsopgave groen

Kan informatie over de technische kwaliteit volgens de NEN-norm van meerwaarde zijn voor de gemeente Zwolle? Die vraag stond centraal in een speciale pilot.

De gemeente Zwolle had behoefte aan objectieve informatie over de technische kwaliteit van het groen dat de gemeente beheert. Alles over Groenbeheer heeft deze informatie verzameld aan de hand van een inspectie van het groen, uitgevoerd volgens de NEN-norm voor conditiemetingen: de NEN-2767-groenbeheer.

Conditiescores per object

Deze inspectie leverde conditiescores per object op. Deze scores geven de technische kwaliteit van objecten als bomen en groenvakken weer. De pilot is uitgevoerd in drie wijken, die wat betreft bouwjaar, ligging en vorm duidelijk verschillen. In totaal zijn er in Aa-landen, Wipstrik en Oldenelerbroek 6184 bomen en 2228 groenvakken geïnspecteerd.

Het resultaat? Een helder inzicht in de conditie van de bomen en de groenvakken in de drie wijken. Uit het onderzoek komen interessante verschillen tussen locaties, wijken, beheertypen en groenvakken met verschillende oppervlaktes. De pilot geeft een indicatie van de locaties waar vervanging aan de orde kan zijn – de conditiescores 5 en 6 – en waar met behulp van maatregelen de conditie kan worden verbeterd – de conditiescores 3 en 4.

NEN-inspectie inzicht Zwolle kaart

Onderbouwingen, kaarten en tabellen

De beslissing om te vervangen neemt een gemeente op basis van een aantal factoren. Voor de gemeente Zwolle hebben we verschillende soorten informatie aangeleverd. Zo hebben we de conditiescores van de bomen en de groenvakken allemaal onderbouwd. Dit is gedaan aan de hand van een analyse van de gebreken die ten grondslag liggen aan de scores. De kaartbeelden geven een overzicht van de ruimtelijke spreiding van de goede en slechte conditiescores. De meegeleverde shapefiles en Excel-tabellen geven de gemeente de mogelijkheid om zelf verdere analyses uit te voeren en de resultaten middels GIS-functies te combineren met andere informatie over het beheer van de openbare ruimte in Zwolle.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *