Beheersystematiek Groenbeheerders Alles over Groenbeheer
,

‘Nieuw beheersystematiek biedt groenbeheerders grote kansen’

De eerste echt landelijke systematiek voor groenbeheer biedt grote kansen. Zo kijkt een groot aantal deelnemers aan de CROW-bijeenkomsten naar de nieuwe groenbeheersystematiek.

CROW is een onafhankelijke kennisorganisatie die zich inzet voor de beste oplossing voor vraagstukken in onder meer infrastructuur, openbare ruimte en verkeer en vervoer. CROW organiseert met enige regelmaat themabijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomst ‘Beheersystematiek aan de slag-middag’ verzorgde onze Ceciel van Iperen samen met Lammie Dijkstra van Sweco de deelsessies over groenbeheer. “We zijn tijdens deze sessies de diepte in gedoken, zodat deelnemers een goed beeld kregen van de nieuwe systematiek”, blikt Ceciel terug. “Tegelijkertijd werd ook de meerwaarde duidelijk. En kritische vragen als ‘Wat is er eigenlijk nieuw?’, konden we samen goed beantwoorden”, legt ze de samenwerking uit.

Eerste landelijke systematiek 

Wat is er dan precies nieuw in de beheersystematiek? Allereerst is het de eerste echt landelijke systematiek voor groenbeheerders. Voor wegbeheer was zo’n systematiek er al langer, voor groen dus niet. De systematiek geeft een overzicht van het volledige beheerproces en is integraal afgestemd met andere vakgebieden in de openbare ruimte. Daarnaast zet de systematiek de te gebruiken landelijke standaarden op de juiste plaats, zoals de BGT, het IMBOR en de NEN-2767. Kort samengevat: het zorgt voor overzicht en eenduidigheid.

Dat is ook meteen de meerwaarde van de beheersystematiek. Groen is een volwaardig kapitaalgoed (‘asset’), net als de andere objecten in de buitenruimte. Een eigenaar kent functies en beoogde effecten aan het groenobject toe, om zo de ambities van de organisatie te bereiken. Op die ambities stemt de organisatie het beheer af. Groen heeft een plek in alle afwegingen en is onderdeel van het integrale beheerproces. Maar de systematiek kent meer voordelen voor de groenbeheerder. Het biedt richtlijnen voor ingrijpmomenten en omlooptijden en zorgt voor een helder onderscheid tussen beeldkwaliteit (verzorgingstoestand) en technische kwaliteit (conditie).

Beheersystematiek Groenbeheerders Alles over GroenbeheerPositieve reacties 

De reacties na de deelsessies waren zeer positief. Een belangrijke gezamenlijke conclusie was: ‘Begin klein’. Oftewel met dat onderdeel dat het meest nodig is in uw organisatie. Stel vragen als ‘Met welke doelen voor ogen gaan we beheren?’ Gebruik de systematiek als een checklist en profiteer van alle kennis die er in zit. En een andere tip: print het model van de systematiek – beschikbaar in de CROW Kennisbank – uit, omdat het goed te gebruiken is in gesprekken met collega’s. 

Vragen? Of wilt u meer weten over welke kansen de nieuwe systematiek u biedt? Alles over Groenbeheer vertelt u er graag meer over. Meer weten over de themabijeenkomst? Op de website van CROW is een uitgebreid verslag te vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *