Monumentale bomen kappen
,

Drie keer nadenken voordat je bomen kapt

Voordat je monumentale bomen kapt, moet je drie keer nadenken. Alles over Groenbeheer krijgt in dergelijke situaties met enige regelmaat de vraag om als onafhankelijk adviseur op te treden. Zoals nu, bij de voorgenomen kap van beeldbepalende zilverlindes in het centrum van Made, een dorp in de gemeente Drimmelen.

Voorgenomen kap leidt tot petitie

Mag een aantal van de monumentale zilverlindes in het centrum van Made blijven staan of niet? Al meer dan honderd jaar geven de lindes het centrum ieder seizoen een nieuwe kleur. Maar nu de gemeente Drimmelen de Marktstraat en het Molenplein in Made wil herinrichten, maken veel mensen zich zorgen om de monumentale bomen. De gemeente kreeg namelijk het advies om een aanzienlijk aantal bomen te kappen. Het plan houdt al langere tijd de gemoederen flink bezig. Zo leverde een petitie om de bomen te behouden, bijna tweeduizend handtekeningen op.

Niet over één nacht ijs

Vorig jaar werd geadviseerd zo’n dertig tot veertig procent van de bomen te kappen en een aantal bomen te verplanten. Zo zou meer groeiruimte voor de overige zilverlinden ontstaan. De wethouder van de gemeente Drimmelen wilde met deze ingrijpende maatregel echter niet over één nacht ijs gaan. Hij legde daarom het onderzoeksrapport uit 2018 voor aan de Bomenstichting, beschermer van monumentale bomen.

Onafhankelijk advies van bomenexperts

De Bomenstichting wilde weten of genoemd rapport voldoende onderbouwd was om de bomen ook echt te kappen. Ze riep daarom de hulp in van onze bomenexperts. Wij hebben het rapport bestudeerd en vastgesteld dat er onvoldoende onderbouwing was om de voorgestelde maatregelen in het beladen plan uit te voeren.

Vervolgonderzoeken onder de loep

De gemeente heeft daarop de aanvraag om de bomen te kappen, voorlopig ingetrokken. Vervolgens heeft de gemeente twee gerenommeerde boomadviesbureaus gevraagd onafhankelijk van elkaar aanvullend onderzoek te doen. Alles over Groenbeheer heeft nu opnieuw de opdracht gekregen om als onafhankelijk deskundige ook deze vervolgrapporten te beoordelen. Het laatste woord is vervolgens aan de Bomenstichting. Wat er ook uitkomt, er is meerdere keren goed over nagedacht.

Bron van de foto: ©Marja Klein Obbink
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *