NK de Zilveren Sikkel Alles over Groenbeheer
,

‘Je wilt dat je werk effect heeft’

Al sinds 2012 doet Alles over Groenbeheer mee aan het NK Maasheggenvlechten. Ons groentechnisch specialist Arnold Jansen deed zelfs daarvoor al jaren mee aan het nationaal kampioenschap. Want hoe mooi is het als je een bijdrage kunt leveren aan het in stand houden van zo’n oude ambacht?

“Het is fantastisch als je de kennis hebt om met levend materiaal een afscheiding op een akker te creëren”, vertelt Arnold Jansen enthousiast. De groentechnisch specialist maakt vast onderdeel uit van het team van Alles over Groenbeheer dat ieder jaar meedoet aan het NK Maasheggenvlechten. De jaren daarvoor deed de voormalig wethouder van Gennep mee met een gemeentelijk team. 

Oude ambacht goed voor biodiversiteit

“Het is mooi dat we op deze manier een oude ambacht in stand kunnen houden, maar maasheggenvlechten is ook echt van toegevoegde waarde”, benadrukt Jansen. Zo zijn de maasheggen goed voor de biodiversiteit in een gebied, omdat het bijvoorbeeld andere vogelsoorten en insecten aantrekt. “Neem de heggenmus, die graag broedt in de dichte heggen. In de heg is het warmer, wat zorgt voor goede leefomstandigheden voor bepaalde diersoorten.”

Prijs voor heg met beste hergroei

Het team van Alles over Groenbeheer won tijdens het afgelopen NK de Zilveren Sikkel. Dit is de prijs voor de mooist uitgeschoten, gevlochten maasheg van vorig jaar. Een prijs om trots op te zijn, zo vindt ook Jansen. “Je wilt een stevige maasheg met een goede structuur. Het moet zo vastzitten dat een koe er niet meer doorheen komt. De heg die we vorig jaar hebben gevlochten is heel mooi dichtgegroeid. Dat is precies wat je ook wilt bereiken: je wilt dat je werk effect heeft gehad.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *