Nieuwe RAW Standaard - Alles over Groenbeheer
,

Nieuwe RAW Standaard

Goed nieuws voor de opdrachtgevers en opdrachtnemers in de grond- weg en waterbouw (GWW) en groensector. De RAW Standaard is herschreven. En waarom dat écht goed nieuws is lees je hieronder. 

Het bos in

De RAW Standaard is een belangrijk onderdeel van de RAW-systematiek. Deze systematiek wordt gebruikt bij het opstellen van contracten in onze sector. Maar wie ermee moet werken wordt soms het bos ingestuurd. Dat is nu verleden tijd.

Juridisch van belang

De RAW-systematiek geeft opdrachtgevers en opdrachtnemers in de GWW en groensector een kader om afspraken in contracten te maken en ze goed vast te leggen. Het staat vol met juridische, administratieve en technische voorwaarden. Voorwaarden die dus uiteindelijk in de contracten terechtkomen. Dus ze hebben ook echt juridische gevolgen. Dan moet je wel snappen wat er staat. Dat was vaak niet het geval. 

RAWVoorbeeld RAW Standaard Alles Over Groenbeheer

RAW staat voor Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw. Dat is niet echt een onweerstaanbaar lekker leesbare titel. Dat zul je met me eens zijn. En zoals de titel al een beetje suggereert was ook de inhoud lastig. Het boek nodigt niet uit om er  zomaar op een zondagavond eens fijn in te gaan zitten lezen. Toch is het voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers een belangrijk boek.

Hoog tijd voor een beter leesbare Standaard

De RAW Standaard is een belangrijk onderdeel van de RAW systematiek vanwege de juridische gevolgen. Daarom zijn onderdelen herschreven tot een goed leesbaar en helder verhaal. Hoofdstuk 51.5 over bomen is volledig vernieuwd. Het is helemaal aangepast aan de actualiteit. Zienswijzen veranderen in de boomverzorging: ziektes en plagen vragen bijvoorbeeld andere methoden, maar ook behoeftes veranderen.

Hoofdstuk bomen is klaar

Het hoofdstuk over bomen – hoofdstuk 51.5 – is nu klaar. Samen met een werkgroep heb ik aan dit hoofdstuk meegeschreven. Een werkgroep met specialisten die vakmatig met bomen hebben temaken waren in deze werkgroep vertegenwoordigd. 

Weg vrij voor innovatie

Niet alleen het taalgebruik is eenvoudiger geworden. Ook is de stofkam door de hoeveelheid informatie gehaald. Het hoofdstuk bestaat nu uit minder bladzijden. Alles wat eruit kon is er nu ook echt uit. Denk aan voorgeschreven werkwijzen. Er staan alleen nog resultaatbeschrijvingen in. Dat vind ik heel belangrijk. Want door werkwijzen voor te schrijven neem je innovatie van aannemers weg. Bovendien geeft het gedoe in de uitvoering. Dat heeft de praktijk ons wel geleerd. Door alleen nog het resultaat te omschrijven kan de aannemer zelf de werkwijze kiezen. Dit levert een beter resultaat op. Dat weet ik wel zeker. 

Het resultaat telt

Hoe je iets doet maakt niet uit. Het resultaat telt. En dat staat er nu in. Dit is een enorme vooruitgang in dit hoofdstuk. Al die werkwijzen hebben plaatsgemaakt voor resultaatverplichtingen. 

Grote verbeteringen

In het hoofdstuk zijn nu echt grote verbeteringen doorgevoerd, denk aan:

  –  nazorggarantie op geplante bomen

  –  het onderhouden van bomen op beeld

  –  en de eisen aan plantmateriaal zijn verbeterd

Duidelijkheid voor iedereen

De toepasbaarheid van het hoofdstuk is vergroot. Vroeger wist je vooraf al waarover conflicten konden ontstaan. Dat is nu uitgesloten. Want het resultaat is duidelijk en ook de juridische onderbouwing is verbeterd. Die duidelijkheid geldt voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Minder conflicten en dus een stuk fijner werken.

Inhoudelijke vragen? Bel me gerust

Omdat ik heb meegeschreven aan het hoofdstuk ken ik het als geen ander. Wil je werk aanbesteden op het gebied van bomen, dan kun je me altijd bellen. Of het nu gaat om de juiste bestekposten, welke artikelen je van toepassing moet verklaren of juist moet uitzonderen. Ik weet precies hoe het werkt en vertel je er graag over. 

Een voorbeeld: Onderdeel Beeldbestek

Herman:

“Je kunt nu in één bestekspost het onderhoud van je hele bomenbestand regelen. Daarmee is het mogelijk om op een heel eenvoudige manier directie te voeren op het project. Dat is echt een enorme vooruitgang. Gemeenten willen regie voeren. Daar sluit dit volledig op aan. Je kunt letterlijk tegen de aannemer zeggen “Dit is mijn bomenbestand en dit is de kwaliteit die ik wil. Laat maar zien wat het kost.” 

Nog een voordeel is dat als ik het op die manier aanbesteed, dat de prijs per eenheid gunstiger wordt. Beide partijen kunnen er goed mee vooruit. De kosten voor directievoering kunnen hierdoor zelfs halveren. Dat zijn toch dingen die aanspreken bij boombeheerders. De trend is dat je het volledige bomenbestand overdraagt aan de aannemer. En hij zorgt ervoor dat het goed komt. Daar sluit deze mogelijkheid perfect op aan. Je maakt optimaal gebruik van de vakkennis van de aannemer. Iedereen blij.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *